Wpływ preparatów grasiczych na funkcjonowanie grasicy


Grasica jest gruczołem wydzielania wewnętrznego i jednocześnie centralnym narządem limfatycznym, odpowiadającym za wytwarzanie i uwalnianie tymozyn–peptydów o działaniu podobnym do hormonów, które wpływają na różnicowanie i dojrzewanie limfocytów T — komórek układy odpornościowego — i modulują zależną od nich odpowiedź immunologiczną. Niestety, poziom hormonów grasicy obniża się z wiekiem, opada już między 20 a 30 rokiem życia, zanikając całkowicie między 50 a 60. Dlatego wraz z ukończeniem 20 roku życia warto zażywać preparaty grasicze, które pomagają utrzymać układ odpornościowy w optymalnej kondycji.

Jak zatem zadbać o grasicę? – skuteczność wyciągu z grasicy

Grasica nie jest jednak narządem tymczasowym, a spadek jej aktywności — związany z wrażliwością na stresogenne bodźce środowiskowe i wpływ leków (chemioterapii, hormonoterapii i radioterapii) — nie pozostaje bez szkody dla organizmu. Liczne projekty naukowe potwierdzają zasadność stosowania peptydów grasicy w celu ogólnoustrojowego wzmocnienia odporności. Za sukcesem tymoterapii stoi natura większości schorzeń, które w procesie leczenia wymagają bezpośredniego wsparcia komórkowej odpowiedzi immunologicznej, gwarantowanego przez peptydy grasicy.

Jak wyciąg z grasicy wpływa na zwiększenie odporności?

Zainicjowane jeszcze w latach 60. badania nad aktywnymi biologicznie ekstraktami z grasicy cielęcej zaowocowały wyodrębnieniem preparatów, które wykazują zintegrowany wpływ na układ odpornościowy. Obecnie tego typu ekstrakty peptydowe stosuje się do leczenia pierwotnych i wtórnych stanów niedoboru odporności.  Leki zawierające hormony grasicy uzupełniają jej dokrewne funkcje i zarazem przywracają poprawne spektrum aktywności limfocytów T. Co więcej, preparaty grasicze łagodzą skutki uboczne przyjmowania leków interwencyjnych—takich jak leki przeciwzapalne, antybiotyki i hormony—wspierając funkcjonalną odnowę układu odpornościowego. Podawanie hormonów grasicy odbywa się ponadto bez skutków ubocznych i objawów przedawkowania nawet przy intensywnym stosowaniu. 

Kapsułki z grasicy, jako suplement na opryszczkę

Na podstawie najnowszych badań przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie zostało określony wpływ stosowania suplementu z grasicy na zakażenie wywołanym wirusem opryszczki. Ten wirus wywołany jest niską odpornością organizmu. Osoby o silnym układzie odpornościowym poradzą sobie bez pomocy suplementów. Jednak osoby o słabej odporności będą miały większy problem z wyeliminowaniem opryszczki. Naukowcy wykazali, że u osób ze słabym układem odpornościowym, które wzmacniały funkcje immunologiczne za pomocą preparatu z grasicy pomogły zmniejszyć wyczerpanie immunologiczne. Preparat pozwolił wrócić do stanu układu immunologicznego sprzed choroby oraz naukowcy udowodnili, że u wszystkich pacjentów w ciągu dwóch miesięcy nie nastąpił nawrót opryszczki.


ZASTOSOWANIE
Działanie Thymus Factor polega na wspomaganiu złożonych procesów, które organizm wykorzystuje do utrzymania homeostazy zarówno w obrębie grasicy (Thymus), jak i całego systemu immunologicznego.

Grasica jest jego kluczowym elementem, który odpowiada za dojrzewanie limfocytów T. To właśnie limfocyty T są skuteczną bronią ludzkiego organizmu w walce z bakteriami, wirusami i szkodliwymi mikroorganizmami.

Grasica produkuje hormony mające budowę peptydową:

  • THF (grasiczy czynnik humoralny),
  • tymulinę (grasiczy czynnik surowiczny),
  • tymostymulinę,

Wpływają one na różnicowanie i dojrzewanie limfocytów T w efekcie na obronę przed mikroorganizmami chorobotwórczymi, komórkami nowotworowymi oraz na ogólny poziom odpowiedzi immunologicznej. Dodatkowo, zwiększenie populacji limfocytów regulatorowych przyczynia się do hamowania odpowiedzi autoimmunologicznej i łagodzenia skutków przy zaburzeniach autoagresji. Po 25 roku życia spada produkcja hormonów grasicy, co wpływa na słabszą pracę układu odpornościowego. Innowacyjna formuła złożonej kompozycji Thymus Factor powstała w oparciu o aktualne rozwiązania naukowe i technologiczne, w połączeniu z wiedzą wynikającą z wieloletnich doświadczeń. Rodzaj i wzajemne proporcje składników dobrano świadomie w taki sposób, by jak najlepiej wykorzystać ich potencjał biologiczny.

Kapsułki dojelitowe odporne na działanie kwasu solnego, nierozpuszczające się w żołądku. Chronią i uwalniają substancje aktywne dopiero w jelicie cienkim, czyli w miejscu ich zamierzonego działania.

SKŁAD
Składniki: kwas L-askorbinowy, wyciąg z grasicy (cielęcej, liofilizowany), otoczka kapsułki: żelatyna; glukonian cynku, substancje przeciwzbrylające: młody jęczmień, krzemionka, wodorofosforan wapnia; L-selenometionina.

Składnik 1 kapsułka 2 kapsułki
(porcja dzienna)
Witamina C150 mg (187,5%)300 mg (375%)
Wyciąg z grasicy100 mg200 mg
Glukonian cynku
w tym cynk:
17,5 mg
2,5 mg (25%)
35 mg
5 mg (50%)
L-selenometionina
w tym selen:
25 µg
10 µg (18,2%)
50 µg
20 µg (36,4%)

DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA

Stosować doustnie po 1 kapsułce rano i po południu w trakcie posiłku.

Każdorazowo popić szklanką wody.

Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Na podstawie obserwacji klinicznych optymalnie zaleca się, regularne stosowanie preparatu przez minimum 3 miesiące.

INFORMACJE DODATKOWE

Nie należy stosować suplementu w przypadku stwierdzonej nadwrażliwości na którykolwiek z jego składników.

Suplementy diety nie zastępują zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia.

Najlepiej spożyć przed końcem: data i numer partii na opakowaniach jednostkowych.

Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla dzieci.

Chronić przed wilgocią.

U kobiet w ciąży, w okresie laktacji oraz u dzieci, suplement należy stosować po konsultacji lekarskiej.

Wpływ preparatów grasiczych na funkcjonowanie grasicy


Grasica jest gruczołem wydzielania wewnętrznego i jednocześnie centralnym narządem limfatycznym, odpowiadającym za wytwarzanie i uwalnianie tymozyn–peptydów o działaniu podobnym do hormonów, które wpływają na różnicowanie i dojrzewanie limfocytów T — komórek układy odpornościowego — i modulują zależną od nich odpowiedź immunologiczną. Niestety, poziom hormonów grasicy obniża się z wiekiem, opada już między 20 a 30 rokiem życia, zanikając całkowicie między 50 a 60. Dlatego wraz z ukończeniem 20 roku życia warto zażywać preparaty grasicze, które pomagają utrzymać układ odpornościowy w optymalnej kondycji.

Jak zatem zadbać o grasicę? – skuteczność wyciągu z grasicy

Grasica nie jest jednak narządem tymczasowym, a spadek jej aktywności — związany z wrażliwością na stresogenne bodźce środowiskowe i wpływ leków (chemioterapii, hormonoterapii i radioterapii) — nie pozostaje bez szkody dla organizmu. Liczne projekty naukowe potwierdzają zasadność stosowania peptydów grasicy w celu ogólnoustrojowego wzmocnienia odporności. Za sukcesem tymoterapii stoi natura większości schorzeń, które w procesie leczenia wymagają bezpośredniego wsparcia komórkowej odpowiedzi immunologicznej, gwarantowanego przez peptydy grasicy.

Jak wyciąg z grasicy wpływa na zwiększenie odporności?

Zainicjowane jeszcze w latach 60. badania nad aktywnymi biologicznie ekstraktami z grasicy cielęcej zaowocowały wyodrębnieniem preparatów, które wykazują zintegrowany wpływ na układ odpornościowy. Obecnie tego typu ekstrakty peptydowe stosuje się do leczenia pierwotnych i wtórnych stanów niedoboru odporności.  Leki zawierające hormony grasicy uzupełniają jej dokrewne funkcje i zarazem przywracają poprawne spektrum aktywności limfocytów T. Co więcej, preparaty grasicze łagodzą skutki uboczne przyjmowania leków interwencyjnych—takich jak leki przeciwzapalne, antybiotyki i hormony—wspierając funkcjonalną odnowę układu odpornościowego. Podawanie hormonów grasicy odbywa się ponadto bez skutków ubocznych i objawów przedawkowania nawet przy intensywnym stosowaniu. 

Kapsułki z grasicy, jako suplement na opryszczkę

Na podstawie najnowszych badań przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie zostało określony wpływ stosowania suplementu z grasicy na zakażenie wywołanym wirusem opryszczki. Ten wirus wywołany jest niską odpornością organizmu. Osoby o silnym układzie odpornościowym poradzą sobie bez pomocy suplementów. Jednak osoby o słabej odporności będą miały większy problem z wyeliminowaniem opryszczki. Naukowcy wykazali, że u osób ze słabym układem odpornościowym, które wzmacniały funkcje immunologiczne za pomocą preparatu z grasicy pomogły zmniejszyć wyczerpanie immunologiczne. Preparat pozwolił wrócić do stanu układu immunologicznego sprzed choroby oraz naukowcy udowodnili, że u wszystkich pacjentów w ciągu dwóch miesięcy nie nastąpił nawrót opryszczki.


ZASTOSOWANIE
Działanie Thymus Factor polega na wspomaganiu złożonych procesów, które organizm wykorzystuje do utrzymania homeostazy zarówno w obrębie grasicy (Thymus), jak i całego systemu immunologicznego.

Grasica jest jego kluczowym elementem, który odpowiada za dojrzewanie limfocytów T. To właśnie limfocyty T są skuteczną bronią ludzkiego organizmu w walce z bakteriami, wirusami i szkodliwymi mikroorganizmami.

Grasica produkuje hormony mające budowę peptydową:

  • THF (grasiczy czynnik humoralny),
  • tymulinę (grasiczy czynnik surowiczny),
  • tymostymulinę,

Wpływają one na różnicowanie i dojrzewanie limfocytów T w efekcie na obronę przed mikroorganizmami chorobotwórczymi, komórkami nowotworowymi oraz na ogólny poziom odpowiedzi immunologicznej. Dodatkowo, zwiększenie populacji limfocytów regulatorowych przyczynia się do hamowania odpowiedzi autoimmunologicznej i łagodzenia skutków przy zaburzeniach autoagresji. Po 25 roku życia spada produkcja hormonów grasicy, co wpływa na słabszą pracę układu odpornościowego. Innowacyjna formuła złożonej kompozycji Thymus Factor powstała w oparciu o aktualne rozwiązania naukowe i technologiczne, w połączeniu z wiedzą wynikającą z wieloletnich doświadczeń. Rodzaj i wzajemne proporcje składników dobrano świadomie w taki sposób, by jak najlepiej wykorzystać ich potencjał biologiczny.

Kapsułki dojelitowe odporne na działanie kwasu solnego, nierozpuszczające się w żołądku. Chronią i uwalniają substancje aktywne dopiero w jelicie cienkim, czyli w miejscu ich zamierzonego działania.

SKŁAD
Składniki: kwas L-askorbinowy, wyciąg z grasicy (cielęcej, liofilizowany), otoczka kapsułki: żelatyna; glukonian cynku, substancje przeciwzbrylające: młody jęczmień, krzemionka, wodorofosforan wapnia; L-selenometionina

Składnik 1 kapsułka 2 kapsułki
(porcja dzienna)
Witamina C150 mg (187,5%)300 mg (375%)
Wyciąg z grasicy100 mg200 mg
Glukonian cynku
w tym cynk:
17,5 mg
2,5 mg (25%)
35 mg
5 mg (50%)
L-selenometionina
w tym selen:
25 µg
10 µg (18,2%)
50 µg
20 µg (36,4%)

DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA

Stosować doustnie po 1 kapsułce rano i po południu w trakcie posiłku.

Każdorazowo popić szklanką wody.

Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Na podstawie obserwacji klinicznych optymalnie zaleca się, regularne stosowanie preparatu przez minimum 3 miesiące.

INFORMACJE DODATKOWE

Nie należy stosować suplementu w przypadku stwierdzonej nadwrażliwości na którykolwiek z jego składników.

Suplementy diety nie zastępują zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia.

Najlepiej spożyć przed końcem: data i numer partii na opakowaniach jednostkowych.

Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla dzieci.

Chronić przed wilgocią.

U kobiet w ciąży, w okresie laktacji oraz u dzieci, suplement należy stosować po konsultacji lekarskiej.


Rodzaj i wzajemne proporcje składników dobrano świadomie w taki sposób, by jak najlepiej wykorzystać ich potencjał biologiczny.

Cynk w preparacie występuje w postaci organicznej tj. glukonianu cynku, charakteryzującej się wysoką przyswajalnością.  Niedobór tego pierwiastka może powodować atrofię (zanik) grasicy i mniejszą odporność na zakażenia. Przykładem takiej dysfunkcji jest Acrodermatitis enteropathica, choroba wywołana niedoborem cynku, powodująca atrofię grasicy, a w rezultacie wysoką podatność na infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Co ważne, objawy te można odwrócić dzięki odpowiedniej suplementacji cynkiem, co podkreśla jego ważną pozycję w przebiegu procesów immunologicznych .

Selen zastosowano również w formie organicznej, wysokoprzyswajalnej L-selenometioniny, czyli połączenia selenu z aminokwasem – metioniną. Takie połączenie powszechnie występuje w naturalnych produktach bogatych w ten pierwiastek. Se jako składnik enzymów oksydoredukcyjnych i cytochromu bierze udział w wielu procesach biologicznych komórki. Zarówno selen jak i metionina odgrywają niezależną rolę w syntezie glutationu, który jest najważniejszym przeciwutleniaczem i detoksykatorem produkowanym w organizmie człowieka.

Witamina C, czyli kwas askorbinowy jest naturalnie występującym przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w wodzie. Wpływ witaminy C na układ immunologiczny jest dobrze udokumentowany, a naukowcy zauważyli, że w wysokich stężeniach gromadzi się ona w komórkach układu odpornościowego, takich jak neutrofile i makrofagi. Jeden z obecnych trendów dotyczy badań wpływu witaminy C modulującego funkcje immunologiczne, poprzez oddziaływanie na szlaki sygnalizacyjne komórek.

Wyciąg z grasicy, czyli kompozycja występujących w niej pochodnych białek i peptydów. Zgodnie z wiedzą naukową peptydy biologicznie aktywne są specyficznymi fragmentami białek, korzystnie wpływającymi na funkcjonowanie organizmu. Wiele białek może być źródłem biologicznie aktywnych peptydów, które nieaktywne wewnątrz sekwencji białka prekursorowego, mogą zostać uwolnione obok aminokwasów podczas procesów przetwórczych, bądź w wyniku hydrolizy enzymatycznej w układzie pokarmowym. W badaniach naukowych zauważono, że tzw. bioaktywne peptydy zawierają w cząsteczce połączenia zwykle od 3 do 20 reszt aminokwasowych. Ich oddziaływanie na organizm dotyczy najczęściej układu nerwowego, odpornościowego, sercowo-naczyniowego lub trawiennego jednak na zasadzie prostych oddziaływań chemicznych mogą też zwiększać przyswajalność związków mineralnych, tj. cynk i selen. Aminokwasy uwolnione w wyniku trawienia białek wykorzystywane są jako jednostki budulcowe potrzebne do wzrostu i odnowy komórek, tkanek i organów.