Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów świadomych roli prawidłowego żywienia w utrzymaniu zdrowia i kondycji, spółka TFX Pharma zaprojektowała nowe kompozycje suplementów diety. Wprowadzone na rynek produkty skupiają się na trzech obszarach:
Szczegółowe opisy każdego z suplementów można znaleźć w dalszej części artykułu.
Preparat Colostrum Factor – jest specjalistycznym suplementem diety, bazującym na synergistycznej kompozycji aktywnych składników występujących w siarze mleka krowiego i laktoferyny, w połączeniu z odpowiednio dobranymi proporcjami składników aktywnych ekstraktu z owoców dzikiej róży w formie biokompleksu, będącego naturalnym połączeniem witaminy C oraz składników towarzyszących, o najwyższej aktywności, które wspólnie pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Produkt jest szczególnie polecany osobom osłabionym przez choroby, chcącym wzmocnić organizm w okresie rekonwalescencji, czy po antybiotykoterapii, w czasie gojenia się ran i innych urazów. Osobom w starszym wieku poprawia apetyt i przydaje sił witalnych, przeciwdziałając przewlekłemu zmęczeniu.
W jego produkcji wykorzystywany jest najwyższej jakości surowiec (potwierdzona jakość i bezpieczeństwo colostrum – bogatego w cenne składniki, wolnego od zanieczyszczeń i substancji niebezpiecznych). Wykorzystywane przez TFX Pharma colostrum otrzymywane jest na drodze ściśle określonego procesu technologicznego, co gwarantuje:
Otrzymany produkt jest dokładnie badany i charakteryzowany, dzięki czemu jego skład podlega ścisłej kontroli i pozwala na zachowanie standaryzowanej ilości bioaktywnych przeciwciał IgG). Skuteczność wykorzystywanego w preparacie colostrum jest potwierdzona klinicznie.
Składnik | 1 kapsułka | 2 kapsułki (Porcja dzienna) |
---|---|---|
Colostrum W tym IgG | 330 mg 102,5 mg | 660 mg 205 mg |
Laktoferyna | 10 mg | 20 mg |
Wyciąg z dzikiej róży 70% wit C W tym witamina C: | 57,5 mg 40 mg | 115 mg 80 mg (100%)* |
Colostrum – czyli siara jest kompletnym pokarmem powstającym w ostatnim okresie przed porodem i w pierwszych dniach (do 72h) po porodzie. Colostrum jest unikalnym produktem o szczególnych wartościach, gdyż reguluje przewód pokarmowy i system odpornościowy młodego organizmu przygotowując go do życia pozałonowego. Ma wysoce specyficzne właściwości odżywcze, które zdecydowanie różnią się od mleka i stanowią aktywną biologicznie komponentę, w skład której wchodzą przede wszystkim immunoglobuliny (przeciwciała), białka o wielokierunkowym działaniu ochronnym (laktoferyna i lizozym), peptydy bogate w prolinę (PRP, proline rich peptides). Opatentowana technologia pozyskiwania i przetwarzania colostrum gwarantuje zachowanie wartości biologicznej preparatu oraz pełnego potencjału czynników aktywnych. Colostrum pełni bardzo różnorodne funkcje – od bezpośredniego działania inaktywującego zagrożenia mikrobiologiczne, przez „uzbrojenie” układu odpornościowego, stymulację rozwoju mikroflory jelitowej (istotnego elementu odporności), po przyśpieszenie wchłaniania innych składników odżywczych.
Laktoferyna – jest biologicznie aktywnym białkiem naturalnie występującym w wielu płynach ustrojowych, wykazującym szerokie spektrum działań biologicznych w organizmie ludzkim, w szczególności związanych z aktywnością przeciwdrobnoustrojową oraz działaniem immunomodulującym. Nie bez powodu najwięcej laktoferyny znajduje się w siarze i mleku matki – bo to właśnie w życiu noworodków ma ona ogromne znaczenie, stanowiąc element parasola ochronnego, który zabezpiecza organizm przed niebezpieczeństwami świata zewnętrznego oraz kształtuje jego odporność. Laktoferyna wołowa (bLF) zawarta w produkcie wyróżnia się wysoką homologią z laktoferyną ludzką, na poziomie około 70%. Wyjątkową cechą laktoferyny (mimo jej działania bakteriostatycznego) jest jednoczesna zdolność do stymulacji wzrostu prawidłowej mikroflory jelitowej (wspierająca rozwój mikroflory jelitowej Bifidobacterium and Lactobacillus). Połączenie naturalnie idealnego działania antybiotycznego, z działaniem prebiotycznym wspomaga utrzymanie prawidłowego mikrobiomu jelita, co jest kluczowe dla homeostazy zdrowego organizmu. Poza działaniem przeciwbakteryjnym laktoferynie przypisuje się działanie:
– przeciwwirusowe,
– przeciwgrzybicze,
– przeciwpasożytnicze,
– immunomodulujące
Witamina C – w postaci kompleksu związków aktywnych ekstraktu z dzikiej róży – czyli kwas askorbinowy jest naturalnie występującym przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w wodzie. Wpływ witaminy C na układ immunologiczny jest dobrze udokumentowany, a naukowcy zauważyli, że w wysokich stężeniach gromadzi się ona w komórkach układu odpornościowego, takich jak neutrofile i makrofagi. Jeden z obecnych trendów dotyczy badań wpływu witaminy C modulującego funkcje immunologiczne, poprzez oddziaływanie na szlaki sygnalizacyjne komórek.
Preparat Collagen Factor – jest specjalistycznym suplementem diety zawierającym skoncentrowaną dawkę związków aktywnych, w tym natywnego kolagenu z łososia atlantyckiego i metylosulfonylometanu, które jako prekursor bioaktywnych peptydów i źródło siarki organicznej wspomagają prawidłową pracę układu kostno-stawowego. Wzbogacenie o funkcjonalny dodatek organicznych form manganu i miedzi przyczynia się do utrzymania zdrowych kości, pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych i wspiera w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Preparat dedykowany jest osobom narażonym na przeciążenia wysiłkowe, urazy narządów ruchu i stawów jako element profilaktyki zmian degeneracyjnych. Polecany jest w szczególności osobom w średnim i starszym wieku, u których doszło do nadmiernego zużycia elementów kostno-stawowych, sportowcom, oraz wszystkim wykonującym ciężką pracę fizyczną obciążającą stawy.
Składnik | 1 kapsułka | 2 kapsułki (Porcja dzienna) |
---|---|---|
Natywny kolagen morski W tym hydroksyprolina | 300 mg 24 mg | 600 mg 48 mg |
Metylosulfonylometan MSM | 100 mg | 200 mg |
Wyciąg z dzikiej róży 70% wit C W tym witamina C: | 57,5 mg 40 mg | 115 mg 80 mg (100%)* |
Ekstrakt z tarczycy bajkalskiej | 40 mg | 80 mg |
Glukonian manganu W tym mangan | 8,4 mg 1 mg (50%)* | 16,8 mg 2 mg (100%)* |
Glukonian miedzi W tym miedź | 3,6 mg 0,5 mg (50%)* | 7,2 mg 1 mg (100%)* |
Kolagen – główne białko tkanki łącznej odpowiedzialne za jej zdrowie i integralność. Ze względu na specyficzny skład i budowę, w wyniku jego trawienia mogą powstawać peptydy o potencjale biologicznym, które przy regularnym stosowaniu wspomagają kondycję skóry. Wyjątkową cechą wykorzystanego kolagenu natywnego jest autorski proces technologiczny jego pozyskiwania w łagodnych warunkach, bez wykorzystywania agresywnych, niepotrzebnych odczynników chemicznych oraz skrajnych parametrów procesu wpływających na ufałdowanie kolagenu. Dzięki temu, wykorzystywany przez nas kolagen natywny standaryzowany jest na zawartość hydroksyproliny – min. 8%. Jest to bardzo istotne, gdyż ten specyficzny aminokwas wpływa na potencjał kolagenu w założeniu prekursora biologicznie aktywnych peptydów – czyli na jego oczekiwane działanie. Jak zaobserwowano już po 25 roku życia produkcja kolagenu znacząco spada, co bezpośrednio przekłada się na pierwsze widoczne oznaki starzenia. Wyniki badań klinicznych z ostatnich lat wskazują na istotny wpływ biopeptydów kolagenu na poprawienie stanu tkanek łącznych, przy regularnym stosowaniu doustnym, poprawiając nawilżenie oraz ujędrnienie skóry, spowalniając procesy starzenia czy wygładzają zmarszczki.
MSM – czyli dobrze przyswajalna siarka organiczna. Uczestniczy w wielu ważnych procesach, między innymi w syntezie aminokwasów i enzymów, jest ważnym składnikiem białek (m.in. kolagenu i keratyny). Posiada właściwości odtruwające, detoksykujące, anaboliczne i odbudowujące. Reguluje gospodarkę hormonalną, usprawnia układ krwionośny oraz odpowiada za prawidłową przemianę materii i procesy oczyszczania ciała z toksyn. Siarka to jeden z kluczowych pierwiastków mających wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Jest pomocna przy minimalizowaniu oznak starzenia skóry, takich jak zmarszczki, wiotkość i ziemistość cery. MSM wzmacnia włosy, poprawia ich kondycję i pobudza do szybszego wzrostu. Siarka ma znaczące działanie przy regeneracji tkanki chrzęstnej w stawach, wpływa w sposób odbudowujący na płytkę paznokci, ponadto wygładza, uelastycznia i odmładza skórę, a także przyspiesza gojenie ran oraz zmniejsza widoczność blizn.
Witamina C – w postaci kompleksu związków aktywnych ekstraktu z dzikiej róży, jest najważniejszym przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w wodzie. Nie jest naturalnie syntetyzowana przez organizm ludzki, dlatego odpowiednie spożycie witaminy C jest wymagane i niezbędne w zdrowej dla człowieka diecie. Jako tzw. kofaktor uczestniczy w procesie stabilizującym prawidłową strukturę kolagenu, jednego z najważniejszych składników strukturalnych skóry. W formie biokompleksu uzyskanego z owoców dzikiej róży, jest naturalnym połączeniem składników towarzyszących witaminie C, o najwyższej jakości. Stymulując prawidłową produkcję kolagenu, zapewnienia prawidłowe funkcjonowanie chrząstki i kości oraz pomaga w odpowiednim funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dodatkowo witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Tarczyca bajkalska (Scutellariae baicalensis) – to zioło znane już od tysięcy lat na terenach Rosji, Mongolii i Chin. Ekstrakt korzenia tej rośliny jest bogatym źródłem związków zwanych flawonoidami i irydoidami wykazującymi silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Co bardzo ważne przedłużają one i wzmacniają działanie witaminy C. Flawonoidy hamują rozkład kwasu hialuronowego, dzięki temu mogą wspomagać procesy prawidłowego przedłużania stanu napięcia i wilgotności skóry oraz stabilizacji struktury tkanki łącznej. Działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne decyduje o pozytywnym wpływie flawonoidów tarczycy bajkalskiej na organizm. W badaniach przedklinicznych opisano mechanizm działania przeciwzapalnego flawonów tarczycy na poziomie biochemicznym i molekularnym, który wynika z częściowego z hamowania aktywności cyklooksygenazy-2 (COX-2) i prostaglandyny E2.
Mangan – w formie organicznej. Sprzyja wzrostowi i rozwojowi organizmu. Jest odpowiedzialny za utrzymywanie tkanki łącznej, kości i mięśni w dobrym stanie, sprawiając, że nie są słabe i łamliwe, utrzymując je w należytej kondycji na poziomie komórkowym. Jony manganu pełnią także funkcje antyoksydacyjne, chroniąc układ krążenia przed działaniem wolnych rodników. Pierwiastek ten przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, bierze udział w tworzeniu masy kostnej, dbając o odpowiednią mineralizację, a także pomaga zachować równowagę hormonalną. Mangan w połączeniu z innymi minerałami w tym z miedzią może pomóc zmniejszyć utratę masy kostnej. Jest to szczególnie korzystne dla starszych kobiet, których kości są bardziej podatne na urazy i złamania. Niedobór manganu stwarza ryzyko zaburzeń związanych ze szkieletem, ponieważ bierze on udział m.in. w tworzeniu enzymów zaangażowanych w metabolizm kostny. Badania kliniczne wskazują na potencjał suplementacji manganem w stanach zapalnych stawów, szczególnie w kierunku zmniejszania percepcji związanego z nimi bólu.
Miedź – w formie organicznej. Niedobór miedzi może mieć niekorzystne działanie względem całego organizmu, jednak ten mikroelement ma kluczowe znaczenie dla zdrowia kości i układu nerwowego. W naszych tkankach miedź łączy się z białkami, tworząc połączenia, które biorą udział w procesach naprawczych. Powstające w ten sposób peptydy miedzi uczestniczą w wygładzaniu zmarszczek, gojeniu ran, zapobiegają wypadaniu włosów. Miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych oraz w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Obserwacje z badań klinicznych wskazują na tendencje łączące stosowanie miedzi z efektem przeciwzapalnym, pomagającym łagodzić ból i sztywność, które towarzyszą zapaleniu stawów. Zauważono, że suplementacja tym pierwiastkiem wspomaga również siłę mięśni, zmniejsza ból stawów i usprawnia regenerację tkanki łącznej.
Ukryte niedobory mikroskładników odżywczych, a także stres oksydacyjny mogą przyczyniać się do upośledzenia pracy organizmu na poziomie komórkowym, prowadząc z czasem do zaburzeń metabolicznych i konsekwencji zdrowotnych. Preparat stanowi skoncentrowaną kompozycję precyzyjnie dobranych dawek najważniejszych i najskuteczniejszych mikroskładników oraz antyoksydantów roślinnego pochodzenia, których właściwości od wielu lat wykorzystywane są w dietetyce klinicznej, w celu utrzymania równowagi i właściwego poziomu odżywienia. Mikroskładniki łączone ze sobą w odpowiednich proporcjach i zestawieniach umożliwiają realizację maksymalnego efektu biologicznego, a w ramach złożonych procesów metabolicznych działając w kombinacji wzajemnie się wspomagają, a tym samym wzmacniają swoje działanie.
Składnik | 1 kapsułka | 2 kapsułki (Porcja dzienna) |
---|---|---|
Spirulina | 400 mg | 800 mg |
Ekstrakt z aronii | 100 mg | 200 mg |
Ekstrakt z kiełków brokuła W tym sulforafan | 400 mcg 1,6 mcg | 800 mcg 3,2 mcg |
Spirulina (Spirulina platensis) – Jest jednokomórkową mikroalgą będącą jednym z najbogatszych źródeł substancji odżywczych niezbędnych człowiekowi. Jest kopalnią niespotykanie dużej zawartości wysokowartościowego białka, które stanowi około 70% jej masy. Zawiera duże ilości witamin D, K oraz z grupy B. Jest dobrym źródłem: żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i cynku, a wszystkie te składniki występują w naturalnie łatwo przyswajalnych formach. Poza tym spirulina jest cennym źródłem jodu w organizmie, przez co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i oddziałuje na poziomie hormonalnym na procesy przemiany materii. Spirulina jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a w szczególności w GLA- kwas gamma-linolenowy, który bierze udział w biosyntezie substancji działających przeciwzapalnie, obniżających ciśnienie krwi, wzmagających aktywność układu immunologicznego, łagodzących objawy napięcia przedmiesiączkowego, wpływających na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dzięki obecności pigmentów – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny – spirulina działa antyoksydacyjnie i chroni komórki przez stresem oksydacyjnym. Zauważono, że spirulina może dodawać też sił witalnych, poprawiając kondycję psychofizyczną.
Aronia czarna (Aronia melanocarpa) jest jednym z najbogatszych źródeł substancji o charakterze przeciwutleniającym i choćby z tego względu znalazła uznanie w dietetyce jako swoiste rozwiązanie na choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i schorzenia oczu. Ekstrakt z owoców tej rośliny obfituje w związki zwane antocyjanami i procyjanidami, katechiny oraz flawonoidy tj. kwercetyna czy rutyna. Polifenole aronii wykazują właściwości chemoprewencyjne, tzn. mogące ingerować w proces kancerogenezy w jego wczesnych etapach. Paleta przeciwutleniaczy wspomaga siły obronne organizmu w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami, które mogą w efekcie powodować zmiany degeneracyjne oraz przyczyniać się do powstawania i rozwoju komórek rakowych. Kompleks antocyjanów wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, wpływa na przepływ krwi w naczyniach kapilarnych poprawiając ich elastyczność, co nie tylko poprawia ukrwienie mózgu, reguluje ciśnienie, ale też korzystnie wpływa na wzrok. Antocyjany są też obiecujące w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych. Wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Co bardzo ważne przedłużają one i wzmagają działanie witaminy C.
Ekstrakt z kiełków brokuła jest jednym z najbogatszych źródeł sulforafanu, czyli związku z grupy izotiocyjanianów, który występuje w niektórych warzywach kapustnych. Właściwości zaobserwowane dla tej substancji sugerują, że regularne jego przyjmowanie może pomóc w profilaktyce nowotworów i wrzodów, chronić przed wolnymi rodnikami, chronić aparat wzroku oraz aktywować enzymy odpowiedzialne m.in. za procesy detoksykacji. Sulforafan jako źródło siarki, zwiększa w organizmie poziomu glutationu, który jest peptydem wchodzącym w skład pierwszej linii obrony przed wolnymi rodnikami, ale też głównym detoksykatorem rozkładającym toksyny, oczyszczającym organizm z metali ciężkich oraz wspomagających prawidłową pracę wątroby.
17 grudnia, 2020